Stölder av bilar ökar, dyrare bensin och bilförsäljningen bromsade helt

Leonardo Di Caprio laddar elbil. Foto: Fiat.com
Leonardo Di Caprio laddar elbil. Foto: Fiat.com

BILAR. Försäkringsbolaget If meddelar att antalet bilstölder ökat väsentligt 2020 i jämförelse med 2019. Bensinpriset har gått upp och försäljningen av bilar har minskat med hela 26,2% jämfört med samma månad förra året.

Bild: Leonardo Di Caprio laddar eller stjäl en elbil? Foto: Fiat.com

Bilstölder och organiserad brottslighet

Enligt If:s bilbrottsbarometer 2021 har antalet bilstölder och bildelsstölder minskat de senaste 10 åren, men ökningen 2020, med omkring 4800 fler anmälningar, är ett tydligt trendbrott. Antalet bil- och bildelsstölder har ökat från ungefär 55 000 till 60 000 stycken mellan 2019 och 2020. Det handlar idag inte om att hela bilar blir stulna utan att det är utvalda delar som stjäls, tex katalysatorer, rattar, strålkastare och GPS. Bilstölderna är nu avsevärt mer sofistikerade än tidigare inom ramen för organiserad brottslighet.

Den ökade bilbrottsligheten påverkar människor i allmänhet. Bilägare är mer oroliga för att drabbas av bilbrott och vandalisering, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet. Internationella brottsnätverk har etablerat en permanent närvaro i Sverige, nätverk som även arbetar med att stjäla båtar, båtmotorer och entreprenadmaskiner, skriver If.

Bensinpriset: 16,74 kronor per liter

I sommar har bensinpriserna ökat, vilket är normalt när efterfrågan går upp i semestertider, skriver Vi Bilägare. Riktpriset för en liter 95-oktanig bensin ligger på 16,74 kronor på obemannade bensinstationer.

”Priset alltså dock fortfarande lägre än våren 2019, men det är trots det en dramatisk ökning jämfört med sommaren 2020 då priserna låg kring 12 kronor per liter.” – Vi Bilägare

De låga priserna 2020 orsakades för att efterfrågan på olja minskade drastiskt i samband med corona-lockdown runt om i världen. Efter att stora delar av världen öppnat upp igen ökar efterfrågan på bensin. Det driver upp priserna. Idag kostar ett fat råolja cirka 73 dollar, jämfört med 41 dollar för ett år sedan, skriver Vi Bilägare.

Försäljningen av elbilar ökade med 95%

Dieseltrim servar elbilar
ANNONS: Dieseltrim servar elbilar

I juli 2021 såldes 16.778 nya bilar i Sverige. Det är en minskning på hela 26,2% jämfört med samma månad 2020, enligt siffror från branschorganisationen Bil Sweden, men samtidigt har nybilsförsäljningen däremot ökat med 28% om man ihop årets första sju månader jämfört med samma period 2020, enligt Bil Sweden.

”Styrmedelsförändringarna tillsammans med negativa effekter av coronapandemin leder till en mycket ryckig fordonsmarknad under innevarande år”, sa Jessica Alenius, VD för Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Försäljningen av elbilar ökade med 95% i juli 2021. 40% av alla nya bilar som såldes i Sverige januari-juni var laddbara. Det är den högsta siffran bland EU-länderna och en bra bit över EU-snittet på 15%, skriver Vi Bilägare.