Vilket körkort gäller om man vill köra en husbil över 3500 kg?

Video visar olika husbilsmodeller i klass C. Sedan den 1 juli 1996 måste du ha behörighet C1 eller C för att få köra husbilar med högre totalvikt än 3500 kilo, men om du tog B-körkort före den 1 juli 1996 har du ett körkort som gäller för alla personfordon, oavsett vikt, förklarar Vi Bilägare.

”Eftersom man ogärna tar ifrån någon en behörighet som denne förvärvat enligt äldre regler så får man behålla rätten att köra alla personbilar så länge man behåller körkortet.”

Om du däremot gör dig skyldig till en trafikförseelse och då fått körkortet återkallat efter 1 juli 1996 kan du aldrig få tillbaka rätten att köra personbilar över 3500 kg på B-körkort. Då måste du ta körkort med C1- eller C-behörighet.

Läs mer om husbilar på Dieseltrim

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma

2020 Thor Magnitude
2020 Thor Magnitude