Begagnade dieselbilar säljs som smör i solsken

Dieseltrim mekaniker

Antalet begagnade dieselbilar som bytte ägare nådde en toppnotering för det andra kvartalet 2018. Perioden april till juli i år såldes 95,151 dieselbilar, enligt bilvärderingssajten bilpriser.se som hämtat data från statistikföretaget Vroom. Antalet bilar ska motsvara 30% av alla bilar som såldes under perioden. 

Anledningen till den omfattande försäljningen av begagnade dieselbilar beror främst på det stora utbudet på marknaden av tre år gamla dieselbilar, säger Henrik Littorin, vd på Bilpriser.se till Vi Bilägare. I Stockholms län var ökningen marginell. Där väljer fler elhybridbilar än i andra län, vilket kan vara en effekt av debatten om ett förbud av dieselbilar i vissa zoner i Stockholm från år 2020, säger Littorin.

Av samtliga begagnade bilar som såldes kvartal två var Volvo V70 den vanligaste modellen, följd av Volkswagen Golf och Volkswagen Passat. Volvo XC60 stod för den största ökningen med 38 procent i ökad populäritet jämfört med samma period 2017.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma