Billiga bilbatterier ger dig problem vintertid – Tips

Billiga bilbatterier ger dig problem vintertid. I bild en Jeep Wrangler. Foto: ByyMee. Licens: Pixabay.com
Billiga bilbatterier ger dig problem vintertid. I bild en Jeep Wrangler. Foto: ByyMee. Licens: Pixabay.com

 

Billiga bilbatterier är enkelt att hitta, men är lågprisbatterier något att satsa på? Vår bedömning på Dieseltrim Bilverkstad är att det kan vara bättre att köpa kvalitetsbatterier. Fördelen med billiga bilbatterier är blott att de är billiga, men mycket mer får du inte. Problemen kommer vintertid.

Nackdelar med billiga bilbatterier

Lågprisbatterier har ofta inte tillräcklig kapacitet att driva all elektronik i elsystemet på en bil på vintern. Det kanske fungerar bra i början, men när kylan kommer eller batteriet blir äldre smyger problemen fram med billiga bilbatterier.

De billiga bilbatteriernas nackdelar brukar visa sig när du ser att diverse varningslampor börjar lysa. Det uppstår störningar i elsystemet. Bilen måste börja prioritera hur elen ska användas. Ej essentiella funktioner är det första som stängs av. Bilens dator kan bedöma vilka funktioner som bilen kan slå av utan att körning och säkerhet äventyras. Exempel på elutrustning som först brukar stängas av kan vara: fläktar, belysning, radio, GPS och bildskärm.

Korta körsträckor på vintern dränerar batteriet på kraft

Problem med billiga bilbatterier börjar visa sig när bilen varit stående några dagar. Bilbatteriets kapacitet sjunker om bilen inte körts på ett tag. Kom ihåg att inte köra korta sträckor på vintern, det vill säga turer på några kilometer när du ska handla mat eller skjutsa någon.

Eftersom arbetstemperaturen inte hinner bli optimal laddas inte batteriet. Istället tömmer du batteriet mer och mer genom att göra flera korta körningar på vintern.

Bilbatteriet laddas först efter 20 minuters körning

Hemligheten är att motorn måste upp i optimal arbetstemperatur för att bilbatteriet ens ska börja att laddas. Det kan krävas att du kör bilen i 20-30 minuter innan bilbatteriet börjar laddas. Räkna med åtminstone en mils körning. Ju kallare det är utomhus desto längre tid tar det att ladda ett batteri.

Det bästa för bilmotorn, bilbatteriet och din egen komfort samt för att minska bränsleförbrukningen vintertid är att förvara bilen i garage eller att använda motor- och kupévärmare om den står utomhus samt att satsa på kvalitetsbatterier. Skippa billiga bilbatterier.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma

 

Bilar på vintern. Foto: Public Domain Pictures. Licens: Pixabay.com
Bilar på vintern. Foto: Public Domain Pictures. Licens: Pixabay.com