Jeep Renegade – En bilamatörs åsikter om en liten smart terrängbil

Jeep Renegade, Samos, 23 aug 2020. Skribenten planerar vilken ”getstig” som ska tas. Foto: F. Sassersson

BILTEST. Jag blev positivt förvånad av att köra denna lilla Jeep Renegade som känns större än vad den är. Jag testade bilen under en kombinerad semester/arbetsresa på den grekiska ön Samos under en vecka i augusti. Det här är mina intryck och min slutsats är att en liten Jeep faktiskt är bättre än en stor vid terrängkörning.

Samos är en ö med en väginfrastruktur som kraftigt varierar över ön. Här finns bra landsvägar, men inga motorvägar. Vissa grus/asfaltvägar underhålls sällan och som exempel på det var de gigantiska klippblocken som rullat ut på en landsväg nära Samos huvudstad. Under en tidigare resa till ön 2018 trodde vi, när vi först såg dem, att de ramlat ner på vägen bara några dagar tidigare, men lokalbefolkningen sa att de legat där i tre år!

Andra vägar i utkanterna av ön, särskilt i den västra delen, är ibland så bortglömda att lokalbefolkningen måste reparera själva med skottkärra. Det var på denna typ av vägar som vi testade Jeep Renegades förmåga att klara ett svårt underlag.

Jeep Renegade på Samos, 23 aug 2020. Foto: T. Sassersson
Jeep Renegade på Samos, 23 aug 2020. Lokalbefolkningen har fyllt igen med grovt grus (det ljusa gruset) efter de häftiga vinterregnen som river upp små ”raviner” i vägarna. Foto: T. Sassersson

Vissa vägavsnitt var så pass besvärliga att det gick att associera till Rubicon Trail i USA, där bilen måste framföras med en hastighet på 1 km i timmen vissa sträckor. Precis så långsamt åkte vi med hyrbilen som absolut inte fick skrapas.

Läs mer: Rubicon Trail – Terrängkörningens Mecka för den som har en Jeep

Jeep Renegade är bra i terrängen för att den är liten

Jeep Renegade har inga problem med att klara terrängkörning, kanske beroende att den har en kort hjulbas. Markfrigången är tillräckligt hög och fyrhjulsdriften kan fördela drivkraften olika på de fyra hjulen. Vid flera tillfällen var vi tvungna att stanna bilen och omfördela lite sten på vissa getstigsliknande vägar för att inte skrapa underredet. Inne i bilen var det behagliga 22 grader och utanför över 35 grader varmt. Metodiskt arbeta vi oss fram och vid ett tillfälle tog vägen slut mitt ute i ingenstans, så det blev till att vända bilen, vilket gick bra eftersom bilen är kort. En Jeep Wrangler hade nog inte klarat det. Den är lång.

Jeep Renegade är utrustad med diverse terrängkörningsfunktioner och fråga mig inte om detaljer. Om jag ska vara ärlig tryckte jag på lite olika teknikknappar, utan egentligen ha en aning om vad jag gjorde – och det slutade bra. Manualen hade vi inte tid att läsa. Förmodligen använde vi bara halva bilens terrängkapacitet och det är ju ett gått betyg i sig eftersom inga skador uppstod och bilen kom fram överallt.

Text: Torbjörn Sassersson

Fakta: Jeep Renegade

  • Pris: Från 223,900 kr
  • Mått: 4236 mm längd x 1805 mm bredd x 1667 mm höjd
  • Bagagevolym: 351 liter och 1297 liter med nedfällt baksäte
  • Hästkrafter: 88 till 132 kW
  • Acceleration: 0–100 km/h: 9-11 sekunder
  • Motor: 1,0 liter, 1,3 liter 4-cylindrig rak motor, 2,0 liter 4-cylindrig rak motor diesel