Uber köper 24,000 Volvos för en flotta av självkörande bilar som kan kidnappas

Uber köper Volvo XC90 SUV

San Francisco-företaget Uber köper in 24,000 Volvos för att utveckla en flotta av självkörande bilar. Framtiden ser ljus ut för företag som vill satsa på elbilar och självkörande bilar förutsatt att de autonoma bilarna inte kidnappas genom hackning. 

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma – Denna artikel innehåller inga reklamlänkar

San Francisco-företaget Uber som startade 2009 köper in 24,000 Volvo XC90 SUV (el/bensin) för att utveckla en flotta av självkörande bilar. Bilarna ska levereras 2019-2021, skriver Bloomberg. Uber ska utrusta bilarna med sensorer och mjukvaror för att ge bilarna självkörande egenskaper. Volvo har redan testats för ändamålet.

Inköpet visar vart Uber vill ta vägen med sin affärside. Inbyggda mjukvaror, sensorer och kameror i bilarna kommer att ersätta behovet av anställda förarna.

UK vill stimulera elbilar

Philip Hammond - Foto: Government of UK, Wikimedia
Philip Hammond – Foto: Government of UK, Wikimedia

Storbritannien tar steg för att uppmuntra utvecklingen av autonoma elektriska bilar. Den brittiska finansministern Philip Hammond meddelar att landet kommer att genomföra regulatoriska förändringar som ska att ge utvecklare möjligheten att testa autonoma bilar på brittiska vägar med syftet att testa funktion och säkerhet.

Om planen går i lås kommer självkörande bilar att börja rulla inom tre år (2018-2021). Finansministern satsar även motsvarande 530 miljoner amerikanska dollar för att stimulera utvecklingen av ett nät av laddningsstationer i landet. Ytterligare 132 miljoner dollar ska användas för att underlätta för bilförare att gå över till elbilar, skriver US News.

Efter att beslut togs om Brexit har investeringar i den brittiska bilindustrin stupat och dessa investeringar ska sätta fart på industrin igen, hoppas Philip Hammond.

Uber hackades

Uber som är ett av företagen som ska ta täten i denna utveckling avslöjades nyligen ha betalt hackare för att radera stulna data från 57 miljoner kunder och förare, skriver Bloomberg. Hackerattacken skedde i oktober 2016 och den hölls hemlig.

Hackarna hade kommit över namn, e-postadresser, telefonnummer för 50 miljoner kunder och 7 miljoner förare. Inkräktarna hade även kommit över 600,000 licensnummer för körkort.

New York Times rapporterade tidigare att Ubers dåvarande VD Travis Kalanick och den tidigare säkerhetschefen Joe Sullivan arrangerade en utbetalning av en lösensumma på 100,000 dollar för att radera alla stulna data.

Dara Khosrowshahi - Foto: George Grinsted, Wikimedia
Dara Khosrowshahi – Foto: George Grinsted, Wikimedia

Detta gjordes utan vetskap i Ubers styrelse, vilken anlitat en juridisk firma att utreda Sullivans säkerhets-team. Då upptäcktes att säkerhetsavdelningen hade försökt dölja hacket så att det skulle se ut som om ”vita” hackare (white-hack hackers) anlitats för att testa säkerhetshål. Nuvarande VD Dara Khosrowshahi sa att vare sig det verkliga hacket eller det påhittade hacket borde ha skett, skriver The Guardian.

”I will not make excuses for it… While I can’t erase the past, I can commit on behalf of every Uber employee that we will learn from our mistakes.” – Dara Khosrowshahi

 

Globala marknaden för elbilar växer starkt

Framtiden för företag som Uber ser ljus ut, kanske förutsatt att Ubers framtida bilar är helt eldrivna. Bloomberg skriver att den globala marknaden för elektriska bilar har växt med 63% i jämförelse med samma kvartal (3) förra året. Den största utvecklingen sker i Kina där efterfrågan är mycket stor. Likaså försäljningen av bilbatterier för elbilar har ökat under den tredje kvartalet.

I Kina drivs utvecklingen mot elektriska bilar av de enorma problemen med förorenad luft i storstäderna.

Enligt Bloomberg New Energy Finance report är prognosen att försäljningen av elbilar snart kommer passera 1 miljon bilar sedan början på 2017.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma