Bilverkstad Bromma tipsar om bilförsäkringar

Bilverkstad Bromma om bilförsäkringar

Konsumentverket tipsar oberoende om bilförsäkringar genom sin rikstäckande upplysningstjänst Hallå Konsument. Där finns vägledare som svarar på frågor och hjälper dig att hitta experter på andra myndigheter, men de hjälper inte till med att medla, granska handlingar, utreda, tolka avtal och man tar inte emot anmälningar.

Text: Bilverkstad Bromma

Det första du behöver veta är att du som äger en bil måste enligt lag ha en trafikförsäkring på bilen, om den inte är avställd. Den som äger bilen ska också vara försäkringstagaren.

En trafikförsäkring ersätter alla personskador som du orsakar med bilen och skador på annans egendom som du vållar.

Om du inte köper en bilförsäkring blir du ”straffad”. Du kan då få krav från Trafikförsäkringsföreningen på att betala in en trafikförsäkringsavgift och den avgiften är mycket högre än en försäkringspremie för en bilförsäkring. Denna avgift tas ut för varje dag som fordonet är oförsäkrat.

Hallå Konsument tipsar dig vidare om att du bör försöka jämföra försäkringar och deras priser. Här kommer Compricer in i bilden som en fristående tjänst för att jämföra priser på bilförsäkringar. Du kan även jämföra bilförsäkringar på Konsumenternas.se.

Treårig vagnskadegaranti – Då räcker det med halv bilförsäkring

Hallå Konsument påpekar att de flesta nya bilar har en treårig vagnskadegaranti. Under den perioden räcker det med en halvförsäkring, men var observant på att direktimporterade bilar saknar vagnskadegaranti.

Konkurrensen är stor på marknaden för bilförsäkringar – vilket är till din fördel

Bilförsäkringar är en djungel för bilägare och det kan vara svårt att välja bästa försäkringsbolag. Detta problem har uppmärksammats av Svedea som erbjuder lägre bilförsäkringspremier till äldre bilägare som har äldre bilar. Man har helt beslutat att yngre bilägare med nya bilar inte får teckna en bilförsäkring hos dem, eftersom dessa kunder är dyrare att ersätta vid skador och olyckor.


Låt inte din mamma stå som ägare och försäkringstagare för din bil bara för att bilförsäkringen då blir billigare. Vid en olyckshändelse kanske du inte får någon ersättning alls.


Bilförsäkringar: Halvförsäkring – helförsäkring – vagnskadeförsäkring

Halvförsäkring ersätter skador vid olyckor, stöld och brand samt ger även glas-, maskin-, räddnings- och rättsskydd, men den saknar vagnskadeförsäkring.

Helförsäkring omfattar både halvförsäkring och vagnskadeförsäkring.

Vagnskadeförsäkring ersätter skador på din bil vid en trafikolycka och vid andra typer av olyckshändelser tex om ett träd faller på din bil. Den gäller också om någon tex gör en repa i lacken.

Hallå Konsument skriver även att du bör överväga att gå ner till halvförsäkring igen, beroende på hur mycket bilen är värd. Det vill säga en äldre bil är mindre värd och har bilen väldigt lite värde kan du fundera på att välja enbart trafikförsäkring, men beakta att du då inte får något rättsskydd.

Kom slutligen ihåg: Att om din bil är avställd och har anmält det till vägtrafikregistret, behöver du ingen försäkring alls.

Text: Bilverkstad Bromma