Toricelli-bromsen minskar bromssträckan med 40%

Autoliv har tagit fram en vakuumbroms som reducerar stoppsträckan med 40%. En platta som sitter under bilen fälls ned vid kraftiga inbromsningar och effekten är så stor att ytterligare säkerhetsteknik måste installeras för att skydda passagerarna mot inbromsningsrycket.

Rewrite: Dieseltrim Bilverkstad i Bromma

Toricelli-bromsen* är kopplad till bilens autobromssystem. Vi Bilägare skriver att bromsen inte påverkar hur däcken fäster vid underlaget under inbromsningen. Tekniken fungerar lika bra på torr likväl som vid blöt eller isig vägbana.

Även om det ännu är flera steg kvar innan vi kan se Torricelli-bromsen i fullskalig produktion, så är detta ett tveklöst och tydligt exempel på hur innovationer radikalt kan förbättra trafiksäkerheten och rädda liv, framförallt i urbana miljöer, sa Ola Boström, forskningschef hos Autoliv Research i Vårgårda till Vi Bilägare.

Rewrite: Dieseltrim Bilverkstad i Bromma

*Vakuumforskaren Evangelista Torricelli (1608-1647)