Ta bilen till Kutens Bensin i sommar – Världens coolaste bilmack och rockställe

Kutens Bensin 2 aug 2008

Kutens Bensin på Fårö lever vidare som enligt rykten är en av världens mest hyllade kultplatser inom gammelrockvärlden. Hit har många kända och okända åkt för att spela musik, äta crêps och dricka öl i baren fram till kl 2 på natten. Det började som en svart rockklubb utan el och en vevgrammofon med några gamla 78-varvare med 50-tals rock. 

Text: Dieseltrim Bilverkstad i Bromma – Foton på bilvrak i behov av bilverkstad

Den gamla övergivna bensinmacken togs över av Thomas Lindholm på 80-talet och han förstärkte charmen genom att placera en bilkyrkogård med 50-tals vrak intill huvudbyggnaden. I början fanns bara de gamla husen och vevgrammofonen. Lindholm hade inga tillstånd, men han sålde öl ändå. Polisen i Visby var efter honom. Han åkte fast och han fick villkorlig dom, men stället blev alltmer populärt. Historien och de intressanta ryktena började spridas.

Till slut fick Lindholm alla tillstånd. Han grundade restaurang Crêperie Tati. Några franska crêpiers från Bretagne tillagar crêps och galettes. Maten baseras på ekologiskt odlade grönsaker och rotfrukter från Frans Brozen, grönsaksodlare på Fårö. I en sidobyggnad arangeras rockkonserter och där finns baren fylld av samlarföremål från 50-talet.

Många av rockmusikens legendarer har varit på Kutens Bensin, skriver Aftonbladet.  Elvis trummis Dj Fontana ville inte åka härifrån, berättar Lindholm. BB Cunningham, Jerry Lee ­Lewis basist, skulle ha kommit till Kuten 2013, men tyvärr blev han ihjälskjuten. På gårdplanen bredvid en fossilerad bensinpump står en ambulans av märket Buick Roadmaster från 1952. Den skulle plocka upp James Dean efter dödsolyckan, men en annan ambulans hann före.

Seasick Steve blev så förtjust att han efterskänkte gaget på 10 000 doll­ar. Han spelade tre gånger längre än uppgjort och undrade: ”Var ska jag ta vägen ­efter det här?”. Aftonbladet

Thomas Lindholm - Foto: Jenny KiderudThomas Lindholm adlades 2008 av motorcykelgänget Sofia Hogs från Stockholm. Han fick då namnet Thomas von Kuten och 2013 fick han Region Gotlands kulturprisGuide Michelin gav honom ett hedersomnämnande. De skrev att ”det var det mest soulfyllda crêperier” de någonsin hade sett.

Foto på Thomas Lindholm: Jenny Kiderud, Gotland.net

Text: Dieseltrim Bilverkstad i Bromma

Mer om Kuten

Kutens hemsida
Kutens Facebook-sida
Hitta till Kutens Bensin: Karta
Kutens Bensin är öppet dagligen 10.30 – 23.00 från 1 juni till 31 augusti. Baren öppen till 02.00.
Se fler foton från Kutens bensin

Kutens Bensin 4 juli 2009

En ambulans av märket Buick Roadmaster från 1952