Oljebranschen varnar för dieselbrist i hela Europa

Diesel. Foto: Jennifer Latuperisa Andresen
Dieselbrist. Foto: Jennifer Latuperisa Andresen. Licens: Unsplash.com

DIESELBRIST. Oljebranschen varnar för att det kan bli brist på diesel och störst kan krisen bli i Europa på grund av sanktionerna mot Ryssland. Det kan bli krav på ransonering. Varningen kommer från företrädare för i oljebranschen enligt Financial Times.

”Än så länge har vi inte sett några faktiska brister. Skulle det faktiskt komma sanktioner eller om Ryssland slutar exportera är detta en marknad som inte kommer klara sig speciellt bra”, säger energianalytikern Samuel Ciszuk till Ekot.

Sveriges Radio skriver att varningenm kom unbder en internationell konferens om råvaror arrangerad av tidningen Financial Times. Flera stora företag inom branschen ser en framtida bristsituation i hela Europa.

En lösning på en förestående dieselbrist är ransonering. Det Internationella energirådet föreslog även olika åtgärder för att minska efterfrågan, som bilfria dagar.

Dieselbrist och bensinbrist ger kilometerlånga köer

Just nu lider Sri Lanka av svår bränslebrist. Köerna i huvudstaden för att tanka bilar är så långa som en kilometer långa. Det råder brist på både diesel och bensin och priserna har stigit avsevärt. Vid pumpstationerna råder kaos och bråk (se video nedan).

Sri Lanka har beordrat sin militär att postera soldater på hundratals bensinstationer för att hjälpa till att distribuera bränsle efter en plötslig ökning av priserna på viktiga råvaror.

Tiotusentals människor tvingas att stå i kö i timmar för att få några liter bränsle.

Sri Lanka kämpar mot en valutakris som tvingat fram en devalvering av landets valuta vilket drabbat importeen av mat, medicin och bränsle. Regeringen tvingas därför att närma sig Internationella valutafonden, skriver Al Jazeera.

Samma bränslebrist kan uppstå i Sverige.