Semestra i husbil – en trend som sprider sig

Det finns en tendens att fler blir intresserade av att fira sin semester i en husbil. Det som lockar är den nästan totala friheten, att leva som en nybyggare i naturen eller utforskare av platser som vanliga turister inte hittar.

Text: Bilverkstad Bromma

Att fler vill semestra och vara oberoende kanske hänger ihop med en fri och individuell livsstil, ett sökande efter att bryta mönster och rutiner. Många är naturälskare och det är både barnfamiljer och yngre ännu barnlösa par som vill testa husbilslivet. De flesta som börjar med att semestra i en husbil går inte iväg och köper en utan de föredrar att hyra en husbil för att komma igång.

Videon ovan visar den kanske ultimata utforskarhusbilen som kostar lika mycket som ett rejält sommarställe, runt 5 miljoner kronor.

SS Agile, interiör
Foto: SS Agile, interiör

Behovet avgör modellen av husbil

Det är tydligt att varje resesällskap har sina egna behov och ingen husbil passar alla ändamål. Ju större ekipage desto viktigare blir det med aerodynamiken för att spara bränsle. Tänk på att varje person behöver ett visst utrymme. En barnfamilj med fler än 4 personer kan verkligen behöva en av de större modellerna med sovalkov, beroende på barnens ålder.

Fiat som tillverkar husbilar rekommenderar att sovutrymmets och vardagsrummets bekvämlighet sätts på första plats. Särskilt viktigt är det att ta hänsyn till toalettens komfort och utrymme och att välja lösningar för bädden med så få trappsteg som möjligt, skriver Fiat Camper på sin hemsida. Andra saker att tänka på är fjädringen, att det finns säkerhetsbälten där bak och att sikten vid körning är god. Det är viktigt att resandet är bekvämt.

Text: Bilverkstad Bromma | Källor: Fiatcamper.com, Earthroamer.com, Roadtrek.com och Design-milk.com