Hur du kan ta dig ur en bil som hamnat i vattnet

Enligt amerikanska ”National Highway Traffic Safety Administration” drunkar nästan 400 personer per år i sina bilar bara i USA. Problemet är att vattentrycket mot bildörrarna gör att passagerna inte kommer ut ur bilen. TV-serien ”Be amazed” visar hur du kan ta dig ut.

Text: Bilverkstad Bromma

Statistik visar att du har mindre än en minut på dig att ta dig ut ur bilen. Under den minuten ska du försöka genomföra följande manövrar:

  • Lösgör bilbältet (det är det första du ska göra)
  • Hissa eller veva ned en sidoruta (istället för att försöka öppna dörren).

Bil under vatten

Om det inte går att få ned en sidoruta måste du vänta till dessa att kupén är fylld med vatten eller krossa valfri ruta i bilen. Det går inte att öppna en bildörr så länge det finns luft i kupén. Om du inte vill vänta till dess att kupén är vattenfylld kan du försöka slå ut en ruta.

Slå ut en ruta med ett särskilt verktyg för att krossa glaset. Eftersom nästan ingen har ett sådant verktyg i sin bil återstår endast att försöka krossa en ruta med metallfästena på ett nackstöd.

krossa bilruta

Om du inte kan slå sönder ett fönster med ett nackstöd kan du försöka banka ned ett metallfäste ned mellan fönsterkarmen och rutan för att sedan med hävstångseffekten spräcka fönstret.

Text: Bilverkstad Bromma | Källa: Be Amazed Youtube-kanal