Bilverkstad Bromma: Polisens nya elektromagnetiska pulskanon kan snart sätta stopp för biljakter

2579113-police-car-crestock-650px

BILVERKSTAD I BROMMA. Snart kan biltjuvar och personer som försöker åka ifrån polisen stoppas av en elektromagnetisk pulskanon. Tester utförda i ett EU-projekt visar att tekniken fungerar. Både bilar och båtar kan i praktiken stoppas av pulskanoner monterade på polisbilar eller helikoptrar.

Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI) presenterade den 18 augusti 2016 resultaten från EU-projektet SAVELEC som står för ”Safe control of non cooperative vehicles through electromagnetic means”. Syftet är att stoppa fordon i samband med polisiära insatser. VIT var en av nio parter från både industrin och universitetsvärlden som inom EU-projektet arbetat med att utveckla tekniken sedan 2012. Prislappen för projektet landade på 3,3 miljoner euro.

Projektet har undersökt vilken typ av elektromagnetiska pulser i mikrovågsområdet som i korta pulser klarar av att slå ut ett fordons motor. Vissa sensorer i bilmotorer är känsliga för dessa typer av signaler, vilket gör att motorn kan stänga av sig om den tar emot signaler som den inte kan tolka, skriver VTI.

Vapnet kan ersätta spikmattor och pulskanonen kan monteras på polisbilar, men även på en helikopter för att stoppa både fordon och motorbåtar.

VTI skriver att en förutsättning för att pulskanoner slutligen ska börja användas av polisen är att fordon ska kunna stoppas säkert. Här är alla frågor inte besvarade. Det finns mänskliga faktorer och säkerhet som juridiska förutsättningar att ta hänsyn till, förklarar Mattias Hjort, forskningsledare på VTI.

”VTI har i projektet även genomfört beteendevetenskapliga studier i VTI:s körsimulator SIM III i Linköping för att undersöka försökspersoners reaktioner på att få sin bil stannad av en pulskanon, dels för att se hur man agerar, dels för att utröna om det finns situationer då det här verktyget inte bör användas.”

En fråga som uppkommer är om pulskanonen kan stänga av en pacemaker (art.förf. anm).

Projektet har kommit långt i utvecklingen av kommersiella pulskanoner

Tekniker har utvecklat en prototyp av en elektromagnetisk pulskanon som har genomgått omfattande testning bla på fjärrstyrda fordon på testbanor. Stillastående fordon och bilar i rörelse har bombarderats med mikrovågspulser och fordonen stannar. I samtliga fall fungerar tekniken, skriver VTI.

Text: Dieseltrim Bilverkstad i Bromma – foto: Crestock, Fire Brand Photography

Källa: VTI, Elektromagnetisk pulskanon testades på VTI