Tips på hur du gör rent bilen och fälgarna från vinterns smuts – Dieseltrim Bilverkstad i Bromma tipsar

Rengör fälgarna - Incrediblydetailed.com

Efter en lång svensk vinter är lack, fälgar och hjul ingrodda med bromssmuts, salt, gummi- och asfaltkladd.  För att förhindra att ny smuts fäster sig krävs vaxning. Dieseltrim Bilverkstad i Bromma visar dig hur. Längst ner finns en film för den pedantiske fälgtvättaren.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma

Avfettning och högtrycksspolning

Vi Bilägares expert betonar vikten av att använda avfettningsmedel baserat på petroleum för att bäst få bort vintersmutsen. Används alkaliskt avfettningsmedel är risken stor att det blir kvar sandpartiklar som repar lack och fälgar, men det viktigaste är att använda petroleumbaserat avfettningsmedlet på den nedre delen av bilen, under midjelinjen.

Vi Bilägare rekommenderar att den påsprayade avfettningen får sitta på en stund och verka. Se upp om du tvättar utomhus i solsken så att medlet inte torkar. Tidningen rekommenderar fälgrengöring med Wheel Cleaner från Turtle Wax. När skummet skiftat färg till en mörklila ton är det dags att skölja.

Hur undviker man att repa lacken efter avfettningen?

Dieseltrim Bilverkstad i Bromma: Använd inte borste på lacken eller på fälgarna för att undvika repor. Använd istället för svamp högtryckstvätt för att spola av smuts, partiklar och sand. Man bör känna med handen om ytan känns slät. Är ytan fortfarande sträv får man använda avfettning en omgång till. Efter högtrycksspolning är det okay att använda svamp och borste.

Hur får man väck trafikfilmen?

Dieseltrim Bilverkstad i Bromma: Det krävs schamponering med en rejäl och absolut sandfri svamp för att få bort trafikfilmen eftersom vintersmutsen har en tendens att sitta väldigt hårt fast på lacken. En del anser att man absolut måste ha bilschampoo medan andra säger att det funkar lika bra med diskmedel.

Wheel-Blog-Brushes

Använd en helt ren tvättsvamp

Se till att inte använda svampen för många tvättar eftersom den kan samla på sig små partiklar i porerna som repar lacken. Börja på den övre delen av bilen och arbeta nedåt över hela ytan med cirkelrörelser. Avsluta med fälgarna och skölj hela bilen. Sajten Incredibly Detailed tipsar i fotot ovan vilka rengöringsredskap de använder för att rengöra hjul.

Torka och vaxa bilen

Torka av bilen med en gummiskrapa och det går även bra att torka av det resterande vattnet med en mikrofiberduk, sämskskinn eller ett motsvarande syntetmaterial.

Glöm inte däckglans

Efter att man tvättat av hjulen blir däcken ofta grådaskiga i färgen. För att få tillbaka nybilskänslan kan man spraya på däckglans, vilket ger en fin slut-finnish på ditt arbete.

Källor och foton: Incrediblydetailed.com och Vi Bilägare

How to clean your wheels the good way