Regeringen föreslår i sin budgetproposition för 2025 att husbilar ska undantas från den förhöjda fordonsskatten, den så kallade malus, som infördes 2018.

Förslaget från Finansdepartementet grundar sig på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna och beräknas kosta staten 90 miljoner kronor årligen från och med 2025.

Sedan 2018 har malussystemet för husbilar lett till höga skattenivåer för dessa fordon, vilket har mött kritik från både politiker och husbilsägare. Skattesystemet har blivit ännu mer problematiskt efter att en ny metod för att mäta fordonsutsläpp infördes.

Enligt regeringen och Sverigedemokraterna har denna metod resulterat i orimligt höga skatter för husbilar, samtidigt som den miljöstyrande effekten av malus på husbilar har varit sämre än för andra typer av lätta fordon.

Ett av huvudskälen till förslaget är att utbudet av klimatvänliga husbilar med låga eller inga utsläpp fortfarande är mycket begränsat. Detta gör det svårt för konsumenter att välja mer miljövänliga alternativ och många tvingas betala den höjda skatten under de tre första åren medan de har svårt att hitta andra valmöjligheter.

Regeringen betonar att det är viktigt att klimatomställningen genomförs med brett folkligt stöd och att styrmedlen för omställningen måste vara effektiva och träffsäkra.

Genom att ta bort malus för husbilar hoppas regeringen lindra bördan för husbilsägare utan att försvåra omställningen. Om förslaget godkänns, kommer de nya reglerna att träda i kraft den 1 februari 2025.

Bild: Fiat Ducato, husbil. Foto: Fiatcamper.com